Avbryt
Börja följ

Fyll i din e-postadress för gratis uppdateringar om IBK Tygriket 99 A-lag Herrar

Följ

A-lag Herrar

Följ oss för uppdateringar
Följ
IBK Tygriket 99
Innebandy
A-lag Herrar

Match

IBK Tygriket 99

6 - 4
Öxabäckshallen
14 januari 2010
19:30

Marstrands IBK

Referat

Referat: IBK Tygriket 99 - Marstrands IBK

Post-Olof har gått ur tiden och på så vis höjt sin status från kult till legend. Lyckligt ovetandes har den gamle mannen genom årens lopp stått föremål för många råa men hjärtliga skämt, ibland själförvållat men ofta uppdiktat. Hans aldrig sinande törst är väl i första hand det som byggt upp hans status som kult-figur i föreningen, och i herrlaget i synnerhet. För det var herrlaget som Post-Olof i första hand följde på nära håll. Alltid på plats i Ladan i god tid före entrén sattes upp och det hände sig även att kaffet spetsades en aning där uppe på läktaren.

På bortamatcherna var Post-Olof ett stående inslag på bussresorna och han gjorde aldrig någon besviken då han alltid till stor allmän förnöjsamhet unnade sig en starköl till maten. Men även hans besvikelse då dessa drycker inte ingick i vissa vägkrogars dryckesutbud var också en uppskattad stämningshöjare.

Allra mest intryck gjorde förmodligen Post-Olof under en kvalmatch i Västerås för ett antal år sedan. En stor skara supportrar hade följt med i bussen för att hjälpa till att stötta laget till ett avancemang till division II. Stämningen var givetvis hög bland supportrarna i bussen redan på ditvägen, då Tygriket hade hela sju mål att gå på efter den första matchen hemma i Ladan. I denna stämning fann sig givetvis Post-Olof till rätta med stort behag. Men det var många timmar från det att bussen startade i Skene tills dess att matchen skulle starta, och även för en rutinerad räv som Post-Olof kunde det bli lite för mycket av det goda ibland. På hemvägen då avancemanget firades på allvar berättade några av de övriga supportrarna att Post-Olof efter drygt halva matchen ställt sig upp på läktaren och frågat om inte matchen börjar snart. Sådan förmåga att omedvetet bjuda på sig själv uppskattas alltid av omgivningen.

Så det är självklart med glädje som vi mins Post-Olof och tackar för alla de år han stöttat laget i vått och torrt. Det kändes därför som en självklarhet att hedra hans minne före matchstart med en tyst minut och med sorgeband på armen. Segern mot Marstrand tillägnas givetvis Post-Olof och även om han nu lämnat jordelivet bakom sig kommer hans anda att leva kvar i IBK Tygriket 99 i lång tid framöver.

* * *

Vad gäller matchen speglade inte slutresultatet (6-4) matchbilden och händelserna på planen särskilt väl. Nu är ju visserligen siffrorna enbart av akademiskt intresse men i ärlighetens namn borde segermarginalen varit åtminstone ett par mål större. Men av två helt olika anledningar kom det sig att matchen levde ända in i det sista.

Den största av anledningarna var att Tygriket inte förmådde att utnyttja alla de klara målchanser som man skapade genom hela matchen. Mängder av frilägen slarvades bort och ett flertal fullkomligt öppna lägen kunde inte förvaltas. Dessutom var inte siktet inställt vad gäller distansskotten heller, då dessa ofta seglade över ribban med bred marginal.

Den andra av anledningarna var för andra matchen i rad de båda herrarna som blåste i pipan. Visst får man köpa att man får vissa tveksamma domslut emot sig under en lång säsong. Den senaste tiden har dock Tygriket samlat på sig sådana domslut så det räcker för resten av det nyligen påbörjade decenniet. Framförallt syftas då på sekvensen i slutet av den andra perioden som lyckligtvis inte påverkade utgången av matchen i slutändan, men som absolut påverkade matchutvecklingen radikalt.

Ställningen var 4-1 till Tygrikets då den hårdskjutande backen, Simon ”Simpa” Ericsson, fick en perfekt macka i slottet och drog i väg ett rungande dragskott som satt perfekt i bortre burgaveln. Skottet var dock så hårt att bollen for ut igen och ingen av de båda rättskiparna regerade på att bollen var i mål. Till stor förvåning tilläts istället spelet fortsätta och för att ytterligare spä på svårigheterna för domarparet avlossar en bortaspelare på den efterföljande spelvändningen ett inte allt för märkvärdigt skott. Bollbanan ställer dock ”Sälen” i buren en aning och bollen rullar med stort förtret mellan hans ben. Som en räddande ängel lyckas dock ”Biffen” få dit bladet på mållinjen och stoppa bollen från att rulla in i mål. Till ytterligare större förvåning blåses det dock för mål till bortalaget och upprorsstämning uppstår på läktaren och i hemmalagets bås. Istället för ett solklart mål fram till en välförtjänt 5-1 ledning, får istället Marstrand ett mål till skänks och en fribiljett in i matchen igen.

Till domarparets fördel skall dock tilläggas att de i periodpausen insåg sitt misstag även om det då givetvis var för sent att ändra på. Att vara domare är på intet sätt en enkel uppgift och allt som oftast får de stå pall för oerhört mycket omotiverad kritik. Men att de ändock visar prov på självaktning skall de trots allt ha cred för.

Nu tänker kanske den oberoende läsaren av detta referat att dessa intryck självklart är färgade av hemmalagets syn på saken. Men även bortalaget och inte minst medresta supportrar på läktaren medgav att Tygrikets boll var inne och att Marstrands efterföljande mål aldrig var över linjen.

Som tur var vann Tygriket matchen och denna situation är ej längre av någon större betydelse. Men oflytet med tveksamma bedömningssituationer är förhoppningsvis ett minne blott för lång tid framöver.

Marstrand är i grund och botten ett riktigt bra innebandylag med klasspelare som Jim Ekstrand, Erik Hallin och Joachim Knudsen i spetsen. Men det syntes tydligt att det var ett lag i motgång som gästade Ladan denna onsdagskväll. Självförtroendet lös med sin frånvaro och det fina spelet som laget besitter såg stundom mycket krampaktigt ut. Marstrand har helt klart potential att ligga betydligt högre upp i tabellen men att ta sig ur en negativ trend är lättare sagt än gjort. Det lär med andra ord bli en tuff avslutning som väntar laget från Sveriges seglingsmecka. Återstår att se om de lyckas få skutan på rätt köl.

Till sist…
Olle har en ytterst begränsad målrepertoar. Antingen måste bollen ligga på straffpunkten eller tryckas dit köksvägen för att han skall hitta nätmaskorna.

Matchfakta:
IBK Tygriket 99 – Marstrands IBK 6-4 (1-1, 3-1, 2-2)

1-0 Mikael Laurén (Peter Kristensson)
1-1
2-1 Kristoffer Arvidsson (Jesper Sunnerås)
3-1 Fredrik Johansson (Björn Andersson)
4-1 Andreas Ljunggren (Martin Andersson)
4-2
5-2 Martin Andersson (Björn Andersson)
5-3
6-3 Mikael Laurén (Jesper Sunnerås)
6-4

Skott: 23-22
Publik: Uppgift saknas
Utv: TT99 1x2, MIBK 2x2
Domare: Jonas Hansson & Robin Boqvist

Hôven

*** Grodden
** IKEA
* Larre
Spelarstatistik
Utespelare
Namn M G A Utv P
Martin Andersson 1 1 1 0 2
Björn Andersson 1 0 2 0 2
Jesper Sunnerås 1 0 2 0 2
Andreas Ljunggren 1 1 0 0 1
Fredrik Johansson 1 1 0 2 1
Kristoffer Arvidsson 1 1 0 0 1
Peter Kristensson 1 0 1 0 1
Daniel Gripestam 1 0 0 0 0
M Spelade matcher G Mål A Assist Utv Utvisningsminuter P Poäng

Andra möten i serien

lör 10 okt 2009, 14:00 Marstrands IBK - IBK Tygriket 99 2 - 4